3D Akadémia | 3D nyomtató labor nyílt a Németh Pál Kollégiumban - 3D Akadémia
Alapszintű és haladó 3D nyomtatás, 3D modellezés és 3D szkennelés workshopok és tanfolyamok a 3D Akadémia több mint 20 db 3D nyomtatóval és 3D szkennerrel felszerelt stúdiójában Budapest szívében.
3f akadémia, 3d oktatás, képzés, workshop, 3D nyomtatás, 3D print, 3D printing, 3D szkennelés,3d modellezés, 3d tervezés
5484664
post-template-default,single,single-post,postid-5484664,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Blog

3D nyomtató labor nyílt a Németh Pál Kollégiumban

Kovács Győző informatikus nevét viseli az a 3D nyomtató labor, amelyet a Németh Pál Kollégiumban avattak fel február 27-én. A Németh Pál Kollégium (korábban Horváth Boldizsár Kollégium) egyike azon oktatási intézményeknek, akik 2016 év elején a Freedee ‘MakerBot a tanteremben!’ pályázatán megnyerték az első 3D nyomtatójukat. Azóta kitartó munkájuknak köszönhetően további gépekkel gyarapodott az iskola 3D eszköztára és a megnyíló labor a jövőben is elsősorban oktatási célokat szolgál majd.

Így néz ki a Szent Márton-kút kicsinyített mása 3D-ben kinyomtatva. Emellett számos más tárgyat is kinyomtattak már MakerBot Replicator 2 nyomtatójukkal három dimenzióban. Például a WM-23-at, a Weiss Manfréd Repülőgép- és Motorgyár együléses vadászbombázó-gépét is! Prófusz György, aki a pályázatot is benyújtotta és azóta is dolgozik a kollégium kiválóságáért a területen, hozta létre azt a Virtuális Múzeumot még 2010-ben, amelyet azóta a diákok szerkesztenek, és amely tavaly végre kiléphetett a digitális világból a kézzelfogható valóságba. A Virt-emu célja Szombathely, Vas megye és hazánk műszaki, történelmi értékeinek, valamint a magyar alkotók kreativitásának bemutatása és közös felfedezése a tanulókkal.

 

Prófusz György – nevelőtanár, Németh Pál Kollégium
“413 intézmény közül 11 intézményt tartottak érdemesnek arra, hogy elnyerjék a 3D-s nyomtatót. Kollégiumként, és erre nagyon büszkék vagyunk, az országban egyedül mi kaptuk meg ezt a készüléket.”

 

A  szombathelyi tankerület közreműködésével 3D laborrá nőtte ki magát a térbeli nyomtatás lehetősége a kollégiumban. A január végére elkészült labor Kovács Győző nevét vette fel, aki sokat tett az informatikai kultúra terjesztéséért. A névadó ünnepségen a résztvevők megismerkedhettek a névadó életével és munkásságával is.

“Első mérnöki munkája látható Győzőnek és Molnár Imrének, a 15Kw-os tápegység és annak vezérlőpanelje.”

 

A labor elsősorban oktatási céllal készült, hogy a fiatalabb generáció már az iskolában megismerkedhessen a legkorszerűbb technológiákkal. A MakerBot Replicator 2 mellett immár még egy 3D nyomtató, a magyar fejlesztésű CraftBot 2 teljesít szolgálatot, valamint egy asztali 3D tárgyszkennerrel is gyarapodott a labor.

Puskás Tivadar – polgármester
“Az ifjúság a jövő, és hogy ha az oktatásunk jó, szuperjó, akkor szuperjó lesz a jövőnk is. Ebben bízunk, és ezért különösen nagy öröm számunkra, hogy az informatikai laboratórium, ez a 3D-s labor az országban megnyílt itt, ebben a Németh Pál kollégiumban.”

 

Az oktatás mellett a labor lehetőséget teremt arra is, hogy a kollégiumban hat éve működő virtuális múzeum eddig csak digitális formában elérhető tárgyait kézzel foghatóvá lehessen tenni.

 

Forrás: Szombathelyi Televízió

Képek: Friss.hu