3D modellezés alapok

Van egy elképzelésed és nem akarod, hogy más valósítsa meg helyetted? A 3D modellezés workshopot főleg azoknak ajánljuk, akik szeretnek autodidakta módon tanulni és felfedezni szoftvereket, de az elinduláshoz kell nekik egy löket. Egy 3D modellező szoftver kezelőfelülete gyakran ijesztőnek tűnhet elsőre. A 3D Akadémián gyorsan segítünk átlátni a legfontosabb funkciókat és végigvezetünk életed vélhetően első 3D modelljének megformálásán.
Fontos, hogy elég sűrű mindez 3 órában, ezért nyugodtan kérdezz, ismételtess el lépéseket, ha valami nem egyértelmű. Nem szeretnénk, ha bárki úgy érezné, lemarad.

Miről szól a kezdő 3D modellezés workshop?

  • Különböző logikájú 3D modellező szoftverek áttekintése
  • Megismerkedünk a Rhino 3D modellező szoftverrel
  • Átvesszük a legfontosabb eszközöket és együtt megtervezünk egy tárgyat
  • Figyelembe vesszük a szálhúzásos 3D nyomtatáshoz szükséges formai elvárásokat
  • 3D modell nyomtathatóságának ellenőrzése, hibák javítása

Milyen szoftverekkel ismerkedhetsz meg?

Rhinoceros 3D

 

A Rhino 3D nem egy ingyenes viszont annál professzionálisabb 3D szoftver. A 90 napos trial verziót erről a weboldalról tudod letölteni. A Rhinoceros (Rhino) egy professzionális 3D modellező szoftver, amelyet speciálisan szabadforma-modellezésre (NURBS – non uniform rational B-spline) fejlesztettek ki. A NURBS egy matematikai módszer, amelynek segítségével a számítógépes grafikában különösen szépen és gyorsan jeleníthetünk meg bonyolult görbéket és felületeket. Ez a módszer rendkívüli rugalmasságot és precizitást tesz ehetővé a 3D modellezésben.

 

A Rhinoceros professzionális szoftverét előszeretettel alkalmazzák az ipari formatervezés, építészet, ékszerészet, autóipar és reverse engineering  területein, de egyre nagyobb népszerűségnek örvend a grafikai tervezés és a multimédia szektorban is.

A workshopon túl a Rhino egy 3D nyomtatásra specializált leírását tudjuk figyelmedbe ajánlani. Ezen a linken érhető el a legjobb és legrészletesebb 3D nyomtatáshoz kapcsolódó Rhino tutorial anyag az internet végtelen és táguló univerzumában. Az oktatóanyag célja, hogy részletes útmutatást nyújtson 3D nyomtatható modellek tervezéséhez a Rhinoceros professzionális szoftverével. Segítségével elsajátíthatunk modellezési fogásokat, hibás modellek javításának lépéseit, valamint a Rhino szoftver segítségével a 3D nyomtatásra történő exportálást.

 

Ha megtetszik a Rhino program, akkor a FreeDee csapata a Rhino 3D szoftver megvásárlásában is tud segíteni Neked.

Meshmixer3D

 

A Meshmixer egy felhasználóbarát, ingyenes, offline program, rengeteg beépített design elemmel (például különböző karok, fülek és más testrészek armadája), amelyeket könnyedén kombinálhatunk a saját terveinkkel. Például a 3D nyomtatott Béla és Jenő is így született.

Ez a program kifejezetten 3D nyomtatásra optimalizáltan lett fejlesztve és ezzel kapcsolatos funkciói közé tartozik, hogy lehet benne ellenőrizni egy 3D modell nyomtathatóságát, össze tud olvasztani különálló .STL fájlokat és saját tartószerkezeteket generálhatunk vele a modellünk túl kicsi dőlésszöggel rendelkező részei alá. Tutorial videókból pedig nincs hiány, a 3D Akadémia oktatás kiegészítéseként vagy ismétlésként is jól jöhet ez az alapos gyűjtés a saját weboldalukon.

Mire leszel képes a 3D modellezés workshop után?

  • Figyelembe venni 3D tervezés közben a 3D nyomtathatóság szabályait és az optimális formákat
  • A Rhino szoftverében nem lesznek idegenek a következő lehetőségek: cage edit, 3D szöveg eszköz, alap geometriai testek létrehozása, felületek illesztése görbékre, szilárd testek létrehozása sík görbékből, felületekből extrudálással, szilárdtest műveletek
  • A Meshmixer 3D modellező programban tudni fogod, hogyan alkalmazad: modellhibák ellenőrzése, egyedi fatartó szerű támaszok generálása, szobrász eszközök, különböző mesh modellek kombinálása
  • Képes leszel létrehozni egyszerűbb 3D elképzeléseid
  • Meg lesz az alap tudásod, hogy haladóbb workshopokon vegyél részt vagy továbblépj autodidakta módon

Kapcsolódó bevezető 3D workshopok

3 workshop = átfogó tudás

3D modellezés = nettó 18 019 Ft + áfa

3D modellezés + 3D nyomtatás vagy 3D szkennelés = nettó 32 200 Ft + áfa

3D modellezés + 3D nyomtatás + 3D szkennelés = nettó 40 250 Ft + áfa

Megtetszett a modellezés a Rhinoceros 3D-ben? Magasabb szintű tudásra vágysz?

Vegyél részt a 24 órás 3D modellező tanfolyamunkon!