3D Akadémia | Szakmai előadás az építészeti 3D nyomtatás gyakorlatairól
A 3D Akadémia '3D nyomtatás az építészetben' című szakmai előadása az építészeti 3D nyomtatás már bevett gyakorlatain túl a jövő fejlődési irányaival is foglalkozik.
Építészeti 3D nyomtatás, építészet, 3d nyomtatás, épületnyomtatás, generatív éptészet, épület nyomtatás
5485437
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-5485437,page-child,parent-pageid-5483059,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

A 3D nyomtatás építészeti alkalmazásai – szakmai előadás a Műcsarnokban

A digitális gyártástechnológiák és az ipar 4.0 megoldásai közül talán a 3D nyomtatás került be legszervesebben a köztudatba köszönhetően a desktop készülékek elérhető árának. Ma már egy asztali 3D nyomtató bárki számára hozzáférhető, az építészeti 3D nyomtatás területén pedig már egészen más szinten folynak a fejlesztések. A korábban csak prototípusgyártó berendezések ma már ipari termelőeszközök, a korábban csak műanyaggal dolgozó készülékek helyét egyre inkább felváltják a fémekkel és ipari építőanyagokkal dolgozó berendezések.

 

A kortárs építészet organikus formavilága, az újfajta generatív tervezési módszertan újfajta gyártástechnológiát is kíván: a hagyományos monolit vagy előregyártott építési gyakorlat nem képes többé kiszolgálni az egyre több szempontnak megfelelő komplex elképzeléseket. Egyre valószínűbb tehát, hogy a jövő házait már emberek helyett 3D nyomtatók és robotok építik majd, hiszen ezekkel az eljárásokkal hatékonyabb tartószerkezeteket, optimálisabb hőgazdálkodást és környezetbarát életciklust tudunk majd biztosítani épített környezetünk számára. ‘3D nyomtatás az építészetben’ című szakmai előadásunk többek között a már ma bevett és bevált építész irodai gyakorlatokon kívül a jövő fejlesztéseivel, az épületnyomtatás módszereivel is foglalkozik.

 

A Magyar Építész Kamara tagjai 0,5 kreditpontot igényelhetnek. Bírálati sorszám: 2019/145
http://otir.mek.hu/index.php?m=kereso&o=s&f=m&SID=4253

Kiknek ajánljuk a részvételt?

A 3D technológiák fejlődése olyan tempóban zajlik, hogy a legtöbbünknek nehéz vele lépést tartani, noha a munkánkhoz egyre szorosabban kapcsolódó, egyre nélkülözhetetlenebb technológiai ismeretekről van szó. Az építészetben is szembetűnő, hogy a 3D nyomtatás felhasználási területei egyre bővülnek: épületek, tartószerkezetek, csomópontok és makettek is készülnek 3D nyomtatással, valamint egyre kedveltebb a hagyományos megoldásokkal nehezen megépíthető generatív formavilág.

 

Az építészeti 3D nyomtatásról szóló szakmai előadásunk hiánypótló, hiszen kifejezetten ebben a témakörben nem érhető el máshol képzés. Építészmérnök előadónk 10 évnyi 3D nyomtatási tapasztalattal rendszerezi és kontextusba helyezi az épülettervezési és kivitelezési feladatokat érintő 3D technológiai megoldásokat. A FreeDee 3D Akadémia előadásán tehát átfogó képet adunk szaknyelven az építészeti 3D nyomtatás jelenéről és fejlesztési irányairól, valamint arról, hogy merre érdemes képeznie magát a ma építészének, hogy a jövőben is versenyképes maradjon a szakmájában.

3D nyomtatott házmodell

‘3D nyomtatás az építészetben’ részletes tematika

Bevezető
– Tendenciák a digitális gyártástechnológiák világában
– A 3D nyomtatás története, működési elve, fejlődési útja

 

Építészet és 3D nyomtatás
– Épület léptékű 3D nyomtatók
– Koncepciók 3D nyomtatott épületekre, megvalósult technológiai kísérletek
– Paradigmaváltás az építészeti formavilágban
– Felhasználható alapanyagok, szerkezetek

 

Konkrét megvalósult példák
– 3D nyomtatással készült, megvalósult projektek

 

Mit hoz a jövő?
– Várható tendenciák a 3D nyomtatott építészetben
– Túl az emberen: AI és épületnyomtatás
– Túl a Földön: 3D nyomtatás a Holdon, Marson, a világűrben

 

A jövő építésze
– Új tervezőeszközök, új tervezési módszertan
– Kőműves kanáltól a 3D nyomtatóig

 

Tippek és trükkök 3D nyomtatásra való tervezéshez

Adatok, helyszínek és időpontok

Előadő: Szabó Péter, építészmérnök, a FreeDee Printing Solutions műszaki vezetője és a 3D Akadémia vezető oktatója 

 

Időtartam: 90 perc

Helyszín: Első két alkalommal a Műcsarnok TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon kiállításának szakmai programjaként tartjuk meg az Építészeti 3D nyomtatás képzésünket.

 

Időpontok:

  • 2019. május 28. kedd 16:00-17:30
  • 2019. június 11. kedd 16:00-17:30

 

Részvételi díj: Erre a két bevezető alkalomra a belépés díjtalan, csak a kiállítási belépővel kell számolnia a résztvevőknek.

Foglalja le helyét az első kettő, ingyenes alkalom egyikén az űrlap kitöltésével!

Név:*

E-mail cím:*

Telefonszám:*

 

Választott időpont:*

2019. május 28. kedd 16:00-17:302019. június 11. kedd 16:00-17:30

 

Kérjük, írja be a biztonsági kódot a mellette lévő mezőbe!
captcha
 

generatív epiteszeti 3d nyomtatas