Blog

Magyar iskolák előtt is nyitva áll a General Electric Additív Oktatás Programja

A GE (General Electric) bejelentette, hogy világszerte iskolák jelentkezését várja Additív Oktatás Programjához (AEP). A következő öt évben a cég 10 millió dollárt fektet két oktatási programba, amelyek kifejezetten azt célozzák, hogy kineveljék az additív gyártás jövőbeli tehetségeit.

 

Akárcsak a személyi számítógépek esetében, a 3D nyomtatók gyártói és legnagyobb felhazsnálói is belátták, hogy az additív gyártástechnológiákat is gyorsabban fogadják el majd azzal, ha a fiatal generáció tagjai hozzáférhetnek a 3D nyomtatókhoz. Az additív tárgyalkotás új formai világot és megoldásokat tesz lehetővé, amely egy újfajta tervezői gondolkodást is igényel. Nem nehéz belátni, hogy ebben az újfajta gondolkodásban azok mutatják majd a legnagyobb tehetséget, akik korán megismerkednek a technológia lehetőségeivel. Ugyanis a mai tervezőmérnökök napi szinten, illetve oktatásukból fakadóan is kénytelenek alávetni a fantáziát vagy a funkciót a gyárthatóságnak. Az additív gyártás viszont egy olyan eszközt ad a jövő tervezői kezébe, amellyel a szerep és az ötlet kerülhet előtérbe.

 

  • A következő két évben keresztül 2 millió dollárral támogatják világszerte az asztali, FDM 3D nyomtatók általános és középiskolai használatát, amely során 2000 gépet szeretnének elhelyezni az intézményekben. A STEM (tudomány, technológia, mérnöki diszciplínák, matematika) iránt elkötelezett, 8-16 éveseket oktató intézmények elsőbbséget élveznek.
  • A következő öt éven keresztül pedig főiskolák és egyetemek fémnyomtató használatát támogatják világszerte 8 millió dollárral, összesen 50 db fémnyomtató telepítését tervezik ebből az összegből. Azok az intézmények élveznek elsőbbséget, amelyek a 3D nyomtatást, additív gyártást tantervükbe foglalják, illetve már folyamatban van náluk a technológiával kapcsoaltos kutatás és fejlesztés projekt.

 

Az első válogatáshoz február 28-ig kell jelentkezni. A regisztrációs felület egyelőre kéri amerikai állam megjelölését is, de rákérdeztünk a program felelősésénél és a lehetőség nyitott a magyar iskolák számára is. Amíg a regisztrációs felületet nem módosítják, addig egész egyszerűen az első államot, Alabamát kiválasztva lehet pályázni. Itt kell jelentkezni, a programokkal kapcsolatos információk pedig itt olvashatók.