3D Akadémia | 3D nyomtatás a Tolnai Szent István Katolikus Iskolában - 3D Akadémia
Alapszintű és haladó 3D nyomtatás, 3D modellezés és 3D szkennelés workshopok és tanfolyamok a 3D Akadémia több mint 20 db 3D nyomtatóval és 3D szkennerrel felszerelt stúdiójában Budapest szívében.
3f akadémia, 3d oktatás, képzés, workshop, 3D nyomtatás, 3D print, 3D printing, 3D szkennelés,3d modellezés, 3d tervezés
5484392
post-template-default,single,single-post,postid-5484392,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Blog

3D nyomtatás a Tolnai Szent István Katolikus Iskolában

Beszámoló a Tolnai Szent István Katolikus Gimnáziumból (volt Sztárai Mihály Gimnázium)
Írta Tuzy Ibolya, Tolnai Szent István Katolikus Iskola
2016. június 1-én vettük át a 3D nyomtatónkat, így a tanév végén már nem sok dologra maradt idő, de nagy lelkesedéssel vetettük bele magunkat a munkába.Az első igazi, oktatási célú „megrendelés” a 3D nyomtatónk életében a biológia tantárgy tanításához egy hallócsontocska készlet volt, amit nagy igyekezetünkben még a nyomtatóhoz kapott fekete szálból nyomtattunk.

3d nyomtatott biológia modell
Ezen felbuzdulva kaptunk egy nagyobb megrendelést a nőnap mintájára megrendezett „férfinap” alkalmából, így elkészült az alábbi bicikli sorozat:

bicikli
A tavalyi év zárásaként a „Vízről mindent” projektben résztvevő diákoknak készült egy kis ajándék a 3D nyomtatóval. Stílusosan egy vízcsepp alakú dobozkát terveztünk erre az alkalomra:

vizcsepp
Az idei tanév első feladata az volt, hogy kitaláljuk, hogyan tudjuk bevinni az oktatásba a 3D nyomtatást. Mivel iskolánk is pedagógus hiánnyal küzd, így ebben a tanévben szakkör keretében oldjuk meg a téma iránt érdeklődő gyerekek foglalkoztatását, de ez a lelkesedésünket nem befolyásolja.

iskolai 3d nyomtatás
A szeptemberi ismerkedés után októberben már megszülettek az első saját tervek a diákok részéről, akik a Tinkercad program segítségével terveztek egyedi kockákat, de született egy kis fogó és egy sakkfigura is:

elso-tervek
Aztán jöttek a komolyabb, oktatással kapcsolatos alkotások. A Thingiverse-ről készen kapott, történelem órán már bemutatásra került Gizai piramis után elkészült a földrajz órán hasznosítható, „Magyarország és szomszédos országai” kirakó:

terkep
Itt rögtön tovább gondolták a gyerekek, hogy Magyarországból kitűzőt is készíthetünk, hátha valakinek épp ilyenre van szüksége, így ez is elkészült:

magyarorszagA fehér szálból nyomtatott figurát üvegfestékkel színezték a diákok.

Aztán elkészült az iskolai kitűzőnk prototípusa is, aminek a megvalósítását már terveztük a pályázatunkban is. Ez még további utómunkákat igényel, nem teljesen ilyen lesz a végleges verzió:

3d-nyomtatott-iskolai-jelveny
A legbüszkébbek azonban arra az egyedi tervezésű szemléltetőeszközre vagyunk, amit egy matematikai tétel bizonyításának szemléltetéséhez készített az egyik szakkörösünk az 123D szoftver segítségével. A tétel: Minden háromszög alapú hasáb felbontható három egyenlő térfogatú gúlára. Agócs Gergő terve nyilvánosan elérhető a Tinkercad oldalán. A matematikai bizonyítást itt nem részletezném.

matematikai-tetel-bizonyitasa-3d-nyomtatassal
Jelen pillanatban a nyílt napunkra készülünk valami kis aprósággal az iskolánkba látogató gyerekeknek, és a közelgő pályaválasztási kiállításon is szeretnénk bemutatni a 3D nyomtatónkat működés közben.
Ezúton is köszönjük a FreeDee, a Philament Kft. és a CraftUnique Kft. munkatársainak, valamint a többi, önzetlen ismerős és ismeretlen embernek a segítségét, akik idejüket nem kímélve támogatnak minket, hogy hatékonyabban tudjunk alkotni a 3D nyomtatónkkal.