Blog

3D nyomtatás a Tolnai Szent István Katolikus Iskolában

Beszámoló a Tolnai Szent István Katolikus Gimnáziumból (volt Sztárai Mihály Gimnázium)
Írta Tuzy Ibolya, Tolnai Szent István Katolikus Iskola
2016. június 1-én vettük át a 3D nyomtatónkat, így a tanév végén már nem sok dologra maradt idő, de nagy lelkesedéssel vetettük bele magunkat a munkába.Az első igazi, oktatási célú „megrendelés” a 3D nyomtatónk életében a biológia tantárgy tanításához egy hallócsontocska készlet volt, amit nagy igyekezetünkben még a nyomtatóhoz kapott fekete szálból nyomtattunk.

3d nyomtatott biológia modell
Ezen felbuzdulva kaptunk egy nagyobb megrendelést a nőnap mintájára megrendezett „férfinap” alkalmából, így elkészült az alábbi bicikli sorozat:

bicikli
A tavalyi év zárásaként a „Vízről mindent” projektben résztvevő diákoknak készült egy kis ajándék a 3D nyomtatóval. Stílusosan egy vízcsepp alakú dobozkát terveztünk erre az alkalomra:

vizcsepp
Az idei tanév első feladata az volt, hogy kitaláljuk, hogyan tudjuk bevinni az oktatásba a 3D nyomtatást. Mivel iskolánk is pedagógus hiánnyal küzd, így ebben a tanévben szakkör keretében oldjuk meg a téma iránt érdeklődő gyerekek foglalkoztatását, de ez a lelkesedésünket nem befolyásolja.

iskolai 3d nyomtatás
A szeptemberi ismerkedés után októberben már megszülettek az első saját tervek a diákok részéről, akik a Tinkercad program segítségével terveztek egyedi kockákat, de született egy kis fogó és egy sakkfigura is:

elso-tervek
Aztán jöttek a komolyabb, oktatással kapcsolatos alkotások. A Thingiverse-ről készen kapott, történelem órán már bemutatásra került Gizai piramis után elkészült a földrajz órán hasznosítható, „Magyarország és szomszédos országai” kirakó:

terkep
Itt rögtön tovább gondolták a gyerekek, hogy Magyarországból kitűzőt is készíthetünk, hátha valakinek épp ilyenre van szüksége, így ez is elkészült:

magyarorszagA fehér szálból nyomtatott figurát üvegfestékkel színezték a diákok.

Aztán elkészült az iskolai kitűzőnk prototípusa is, aminek a megvalósítását már terveztük a pályázatunkban is. Ez még további utómunkákat igényel, nem teljesen ilyen lesz a végleges verzió:

3d-nyomtatott-iskolai-jelveny
A legbüszkébbek azonban arra az egyedi tervezésű szemléltetőeszközre vagyunk, amit egy matematikai tétel bizonyításának szemléltetéséhez készített az egyik szakkörösünk az 123D szoftver segítségével. A tétel: Minden háromszög alapú hasáb felbontható három egyenlő térfogatú gúlára. Agócs Gergő terve nyilvánosan elérhető a Tinkercad oldalán. A matematikai bizonyítást itt nem részletezném.

matematikai-tetel-bizonyitasa-3d-nyomtatassal
Jelen pillanatban a nyílt napunkra készülünk valami kis aprósággal az iskolánkba látogató gyerekeknek, és a közelgő pályaválasztási kiállításon is szeretnénk bemutatni a 3D nyomtatónkat működés közben.
Ezúton is köszönjük a FreeDee, a Philament Kft. és a CraftUnique Kft. munkatársainak, valamint a többi, önzetlen ismerős és ismeretlen embernek a segítségét, akik idejüket nem kímélve támogatnak minket, hogy hatékonyabban tudjunk alkotni a 3D nyomtatónkkal.