3D Akadémia | Művészi matematikai modellek - 3D Akadémia
Alapszintű és haladó 3D nyomtatás, 3D modellezés és 3D szkennelés workshopok és tanfolyamok a 3D Akadémia több mint 20 db 3D nyomtatóval és 3D szkennerrel felszerelt stúdiójában Budapest szívében.
3f akadémia, 3d oktatás, képzés, workshop, 3D nyomtatás, 3D print, 3D printing, 3D szkennelés,3d modellezés, 3d tervezés
5484432
post-template-default,single,single-post,postid-5484432,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Blog

Művészi matematikai modellek

Henry Segerman, matematikus, művész és a Visualizing Mathematics with 3D Printing könyv szerzője összeállított egy válogatást azon 3D modelljeiből, amelyek FDM printereken is többé kevésbé könnyen kinyomtathatók.

Henry Segerman a Matematika fakultáció egyik professzora az Oklahoma Állami Egyetemen. Amellett, hogy kutatóként tevékenykedik a topológia és a térgeometria területén, matematikus művészként főképp 3D nyomtatással valósítja meg a számtan és a művészetek határán születő alkotásait. Szemet gyönyörködtető és furfangos modelljeit bárki számára ingyen elérhetővé teszi a Thingiverse-en.

Visualizing Mathematics with 3D Printing egy olyan könyv, amely a matematika esztétikai oldalát mutatja be könnyen érthető és lebilincselő formában. A könyvben a legtöbb illusztráció 3D nyomatokról készült fénykép, azonban a hozzá kapcsolódó weboldalon az olvasók megforgathatják a modellek digitális verzióját, megrendelhetik a nyomtatást a Shapeways-től vagy letölthetik és saját maguk is legyárthatják a tárgyat.

A könyv és a modellek mögötti elképzelés az, hogy a háromdimenziós elméletek megértése jóval könnyebb, ha képek helyett háromdimenziós valójukban vizsgáljuk az adatokat. Miért nem érkezik a biosz könyvvel együtt egy 3D nyomtatott DNS lánc? Vagy emberi szív? 3D nyomtatóval saját magunk szerveit és csontjait is kinyomtathatjuk CT felvételek alapján, mi lehet ennél életközelibb? Miért nem járnak a matekkönyvhöz 3D nyomtatott térgeometriai modellek? A földrajz könyvhöz a Föld metszetei?

 

 

“Minden 3D modellemet megosztottam a Thingiverse-en, mivel így tudtam a legegyszerűbben bárki számára elérhetővé tenni. Bízom benne, hogy az oldal közössége is segíteni fog abban, hogy a modellek többsége a lehető legkülönfélébb 3D nyomtatási technológiával és legtöbbféle 3D nyomtatón elkészíthető legyen, ahogy a technológia fejlődik. A legtöbb modellhez, ami a könyvben látható, SLS nyomtatókat hazsnáltam, így nagy eséllyel vannak köztük olyanok, amelyek túl nagy falatnak bizonyulnak az FDM nyomtatóknak. Mindazonáltal sok van köztük, ami gond nélkül nyomtatható a műanyagszálas gépeken is!”

A matematikus művész összes modellje egyetlen zipként innen tölthető le: http://www.3dprintmath.com/about