Blog

Művészi matematikai modellek

Henry Segerman, matematikus, művész és a Visualizing Mathematics with 3D Printing könyv szerzője összeállított egy válogatást azon 3D modelljeiből, amelyek FDM printereken is többé kevésbé könnyen kinyomtathatók.

Henry Segerman a Matematika fakultáció egyik professzora az Oklahoma Állami Egyetemen. Amellett, hogy kutatóként tevékenykedik a topológia és a térgeometria területén, matematikus művészként főképp 3D nyomtatással valósítja meg a számtan és a művészetek határán születő alkotásait. Szemet gyönyörködtető és furfangos modelljeit bárki számára ingyen elérhetővé teszi a Thingiverse-en.

Visualizing Mathematics with 3D Printing egy olyan könyv, amely a matematika esztétikai oldalát mutatja be könnyen érthető és lebilincselő formában. A könyvben a legtöbb illusztráció 3D nyomatokról készült fénykép, azonban a hozzá kapcsolódó weboldalon az olvasók megforgathatják a modellek digitális verzióját, megrendelhetik a nyomtatást a Shapeways-től vagy letölthetik és saját maguk is legyárthatják a tárgyat.

A könyv és a modellek mögötti elképzelés az, hogy a háromdimenziós elméletek megértése jóval könnyebb, ha képek helyett háromdimenziós valójukban vizsgáljuk az adatokat. Miért nem érkezik a biosz könyvvel együtt egy 3D nyomtatott DNS lánc? Vagy emberi szív? 3D nyomtatóval saját magunk szerveit és csontjait is kinyomtathatjuk CT felvételek alapján, mi lehet ennél életközelibb? Miért nem járnak a matekkönyvhöz 3D nyomtatott térgeometriai modellek? A földrajz könyvhöz a Föld metszetei?

 

 

„Minden 3D modellemet megosztottam a Thingiverse-en, mivel így tudtam a legegyszerűbben bárki számára elérhetővé tenni. Bízom benne, hogy az oldal közössége is segíteni fog abban, hogy a modellek többsége a lehető legkülönfélébb 3D nyomtatási technológiával és legtöbbféle 3D nyomtatón elkészíthető legyen, ahogy a technológia fejlődik. A legtöbb modellhez, ami a könyvben látható, SLS nyomtatókat hazsnáltam, így nagy eséllyel vannak köztük olyanok, amelyek túl nagy falatnak bizonyulnak az FDM nyomtatóknak. Mindazonáltal sok van köztük, ami gond nélkül nyomtatható a műanyagszálas gépeken is!”

A matematikus művész összes modellje egyetlen zipként innen tölthető le: http://www.3dprintmath.com/about