Blog

Karbantartás, alkatrészpótlás, gépészeti modellek a Ganz Ábrahám Szakközépiskolában

Szakiskola lévén, a Ganz Ábrahámban leginkább a SolidEdge programban megtervezett alkatrészeket nyomtatják ki, illetve olyan munkadarabokat, amit például a CAD-CAM informatikusnak készülők mérési vizsgafeladatkénthoznak létre.

 

ganz2

 

 

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Szakközépiskolája – a régió egyik legnagyobb és legjelentősebb képzőhelyeként – immár 1962 óta ad diákjainak használható tudást, piacképes szakmát. Négy területen nyújtanak szakmai képzést: a Gépészet, az Informatika a Közlekedés és szállítmányozás, valamint a Rendészet és közszolgálat ágazatban. Korszerű eszközökkel és modern informatikai háttérrel igyekeznek biztosítani, hogy a diákok a különféle méréseket, szakmai fogásokat minél pontosabban sajátíthassák el. 2016. április óta ehhez egy MakerBot Replicatr 2 3D nyomtató is hozzájárul.

 

A diáktervek nyomtatása mellett az iskola eszközeinek karbantartásához is bevetették már a nyomtatót: egy eltört porszívócsonkot terveztek újra, amivel így több ezer forintos kiadást spóroltak meg.

 

 

Arról is meséltek nekünk, hogy minden évben szerveznek egy Gépészeti Szakmai Diákkonferenciát. Épp május végén tartották az iskolában a VI. Gépész Szakmai Diákkonferenciát, ahol az egyik pályázatban egy formula autóhoz kellett emelőt készíteni. A tanulók a terveket elkészítették, majd azt egy kicsit leegyszerűsítve, a működés bemutatására kinyomtatták. A zsűri és a nézők egy része a környékbeli vezető gépipari cégek képviselőiből állt. A diákoknak annyira tetszik a 3D technológia, hogy a következő évben az egyik diák ezzel a témával fog előállni a konferencián és már tanulmányozza ennek a rendszernek a működését is.