3D Akadémia | 3D technológiai csomagok az EFOP-3.2.3-17 'Digitális környezet a köznevelésben' pályázat résztvevőinek - 3D Akadémia
3D nyomtató és szkenner csomagok az EFOP-3.2.3-17 'Digitális környezet a köznevelésben' pályázat résztvevőinek
3f akadémia, 3d oktatás, képzés, workshop, 3D nyomtatás, 3D print, 3D printing, 3D szkennelés,3d modellezés, 3d tervezés
5484818
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-5484818,page-child,parent-pageid-5483303,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Természetismerettől a természettudományos tantárgyakig 3D-vel

3D technológiai csomagok az EFOP-3.2.3-17 és a

VEKOP-7.3.3-17 pályázat résztvevőinek

A lenti eszköz- és szolgáltatáscsomagokat az általános és középiskolák igényeit, valamint az EFOP-3.2.3-17 ‘Digitális környezet a köznevelésben’ pályázat és a VEKOP-7.3.3-17 pályázat elvárásait figyelembe véve állítottuk össze azon oktatási intézmények számára, akik szeretnék 3D technológiai eszközökkel felszerelni iskolájukat. Minden csomag tartalmazza azokat a szükséges elemeket (tárgyi eszközök, módszertani és szakmai támogatás), amelyekkel a digitális tárgyalkotás megismertetése, megkedveltetése és a tantervbe illesztése izgalmas és mégis egyszerű feladat lehet a pedagógusok számára.

 

A digitális pedagógiai-módszertani csomagunk a 2015 őszén indult „3D Tech az iskolákban” program tapasztalatai alapján, a 3D Akadémia és a Magyar Digitális Oktatásért Egyesület pedagógiai-módszertani szakértői és oktatói által került kialakításra. Az összeállítók célja, hogy a természetismeret tantárgy (STEAM megközelítésű) komplex, felfedező, problémaelemző oktatásához adjanak segítséget a 3D nyomtatás adta egyedi lehetőségek iskolai használatával, ami hatékonyan támogatja az 5–6. évfolyamosok kognitív fejlődésének minőségi változásához kapcsolódó átmenetet

 

Az általunk kifejlesztett digitális pedagógiai módszertani csomag együttműködik és szervesen kapcsolható a GEOMATECH digitális programcsomagok háromdimenziós eszközeivel, így a két rendszer együttes alkalmazásával a GEOMATECH/GEOGEBRA háromdimenziós (5–6 évfolyamos matematika/fizika/természettudományos) tartalmai kinyomtathatóvá és kézzel foghatóvá válnak a tanulók számára.

 

A digitális tárgyalkotó eszközök ára az elmúlt néhány évben annyira alacsony lett, hogy ezek segítségével már nincs többé szükség ipari környezetre, ha tárgyakat szeretnénk alkotni. A 3D nyomtatók és 3D szkennerek a szabad, digitális tárgyalkotás örömét az ipar és a művészek kezéből kivéve a fiatalok számára is elérhetővé teszi. Az új, innovatív, mégis könnyen kezelhető digitális gyártótechnológiák elérhetővé tételével a tanulók kompetenciái, úgymint a problémamegoldás, kreativitás, térlátás, informatika, tervezés és csapatmunka, sokrétűen fejlődnek. Ráadásul a 3D technológiákat kiismerve és megszeretve nagyobb eséllyel orientálódnak későbbi tanulmányaik során a komolyabb műszaki, illetve művészeti kreatív területek felé.

Miért pont a 3D nyomtatás?

 

A 2015-ben indult, a FreeDee, Craftunique és Leopoly által vezetett 3D Tech Az Iskolákban program első éve világossá tette számunkra, hogy az additív gyártástechnológiák és a digitális tárgyalkotás (harverekkel, szoftverekkel és megfelelő képzéssel), mint a 21. század legmeghatározóbb diszruptív eljárása figyelemmágnesként hat a fiatalokra és oktatóikra egyaránt. A természettudományos oktatás erdekesebbé tétele mellett a fiatalokat felkészíti és fogékonnyá teszi az Ipar 4.0 megoldásai felé, megfelelő táptalajt teremtve a jövő mérnökeinek képzésére. Jelenleg a 3D nyomtatás az az új, jövőbe mutató technológia, amely adaptálása a legszéleskörűbb és legizgalmasabb eszközt adja a tanár kezébe, miközben a jövő munkáltatói számára nélkülözhetetlen kompetenciákkal ruházza fel a fiatalokat.

A jelenlegi pályázat kereteit figyelembe véve, a programban résztvevő iskolák száma sikeres pályázatok esetén akár 200 fölé emelkedhet, amely a közös tudásbázis jelentős növekedését, valamint Magyarország világszintű élenjárását is jelentené a 3D technológiák iskolai adaptálásában.

Alap 3D technológiai csomag

Ajánlott: általános iskolák és kisebb gimnáziumok számára

Az alapcsomag tartalmazza a virtuális és fizikai 3D világ átjáráshoz szükséges 3D eszközöket, szofvert, valamint a 3D labort üzemeltető személyzet kiképzését a 3D Akadémia oktatói által. . A rendszer része egy belépő szintű 3D nyomtató, valamint egy kézi 3D szkenner, amely eszközök segítségével a diákok az oktató vezetésével fizikai tárgyakat tudnak átültetni a virtuális térbe, valamint a virtuális térben megalkotott 3D alakzatokat kézzelfoghatóváis tudják tenni a 3D nyomtató segítségével. A 3D Akadémia az oktatókat nem csupán a 3D szkenner és 3D nyomtató üzemeltetésére képezné ki, de ingyenes 3D tervező szoftverek használatára is.

A csomag tartalma:

 • Belépő szintű 3D nyomtató (CraftBot 2)
 • Nagyformátumú 3D nyomtató (CraftBot XL)
 • 24 tekercs nyomtatószál (1,75 mm, tetszőleges színben, 750 g)
 • Kézi 3D szkenner
 • Kiszállítás, beüzemelés és betanítás
 • 1 év szakmai támogatás
 • + további opcionális kiegészítők

 

Keressen minket az info@freedee.hu email címen a csomag személyre szabott összeállításáért és a pályázati követelményeknek megfelelő árajánlatért!

Központi 3D technológiai csomag

Ajánlott: központi szerepet játszó gimnáziumok számára

A nyertes iskolákkal végzett közös munka tapasztalatai alapján javasoljuk 4 iskolánként egy súlyponti 3D labor létrehozását, amely a legtöbb feladat kiszolgálására alkalmas. A központi csomag az alapcsomag mellett tartalmaz sztereolitográfiás és kétfejes nyomtatókat is, valamint precíz nagyfelbontású 3D szkennert, amellyel időszakos jelleggel az alapcsomaggal felszerelt iskolák speciális feladataiban is tudnak segíteni. A speciális eszközpark mellé az alapképzésen túl a tanárok negyedévente továbbképzést is kapnak, valamint a 3D-s tervezőszoftverek szakértő szintű oktatása is a csomag részét képezi.

A csomag tartalma:

 • Belépő szintű FDM 3D nyomtató (CraftBot 2)
 • Nagyformátumú FDM 3D nyomtató (CraftBot XL)
 • 24 tekercs nyomtatószál (1,75 mm, tetszőleges színben, 750 g)
 • Nagyfelbontású SLA 3D nyomtató (Form 2)
 • 4l alapanyag SLA technológiához (standard műgyanta)
 • Kétfejes FDM 3D nyomtató (Ultimaker 3)
 • 12 tekercs nyomtatószál (3 mm, tetszőleges színben, 750 g)
 • Kézi 3D szkenner
 • Nagyfelbontású strukturáltfény 3D szkenner (Hp)
 • Kiszállítás, beüzemelés és betanítás
 • 1 év szakmai támogatás
 • + további opcionális kiegészítők

 

Keressen minket az info@freedee.hu email címen a csomag személyre szabott összeállításáért és a pályázati követelményeknek megfelelő árajánlatért!

Tanárképzés: 40 órás 3D technológiai szakértői képzés

A FreeDee 3D Akadémián 2015. óta foglalkozunk a 3D technológiák oktatásával, 2016. óta pedig kiemelten az oktatási intézmények tudásigényével és technológiai integrációjával. Kifejezetten pedagógusok számára összeállított képzésünk megkezdte az akkreditáció folyamatát. A 40 órás tréning során a 3D technológiák átfogó bemutatásán és az eszközök kezelésén túl elmélyedünk a 3D modellezés, nyomtatás és szkennelés csínjában-bínjában. A kezelés trükkjein túl a szokásos karbantartási és hibaelhárítási gyakorlatokat is megosztjuk. A 3D modellezés modulban több ingyenes szoftver kezelését is megtanítjuk, amelyek átadásával a diákok is könnyen az alkotás mezejére léphetnek. Átvesszük a 3D nyomtatás természetismereti tantárgyhoz kapcsolódó GEOMATECH 3D-s feladatok alapjait, és bemutatjuk a kreatív kollaboratív tanulás, illetve tudásértékelő mobil alkalmazások tanórai használatát.

A pedagógus képzés során érintett témák:

 • 3D tárgyalkotás, tárgyalkotó applikációk használata;
 • 3D tervezés – perszonalizáló szoftver és 3D tervező programok használata,
 • 3D nyomtatók működési elve, elérhető technológiák, felhasználási területek;
 • kézi és asztali 3D szkennerek használata;
 • 3D modellek nyomtathatóságának megállapítása;
 • előkészítő/szeletelő software használata – egyedi beállításokkal;0
 • tantárgy/témaspecifikus szemléltető eszközök tervezése, nyomtatása;
 • vizuális/kreatív kultúra fejlesztésével kiegészített komplex, integrált természetismereti oktatás 3D-vel;
 • 3D nyomtatás természetismereti tantárgyhoz kapcsolódó GEOMATECH 3D-s feladatok alapjai;
 • kreatív kollaboratív tanulás, illetve tudásértékelő mobil alkalmazások tanórai használata;
 • 3D nyomtató alapszintű karbantartása, egyszerű hibák elhárítása.

Az 5 napra elosztott, 40 órás képzésen 2-3 napos blokkokba szervezve külső helyszínen, vagy Budapesten, a 3D Akadémián lehet részt venni. Kérjük, ha érdekli a lehetőség, jelezze megkeresésekor az info@freedee.hu email címen!

 

Várjuk jelentkezését a 3D nyomtatás hazai úttörőinek sorába!

Röviden az ajánlott eszközökről

Belépő szint:

CraftBot 2 műanyag szálolvasztásos 3D nyomtató

CraftBot 2 műanyag szálolvasztásos 3D nyomtató

Belépő szint

Ár: $
Fenntartási költség: $

Rendkívül jó ár-érték arányú műanyagszál-húzásos, magyar fejlesztésű 3D nyomtató. Az egyik legelterjedtebb asztali 3D nyomtató itthon, amely tökéletesen és széleskörűen képes kielégíteni az első nyomtatási igényeket.

Általános iskoláknak, gimnáziumoknak ajánljuk.

CraftBot XL műanyag szálolvasztásos, nagyformátumú 3D nyomtató

CraftBot XL műanyag szálolvasztásos, nagyformátumú 3D nyomtató

Belépő szint nagy projektekhez

Ár: $$
Fenntartási költség: $

A CraftBot 2 nagytestvére, amely mindössze rendkívüli (30x20x44 cm) nyomtatási térfogatában tér el a kisebb géptől.

Gimnáziumoknak és központi intézményeknek ajánljuk.

Ultimaker 2 Go hordozható, műanyag szálolvasztásos 3D nyomtató

Ultimaker 2 Go hordozható, műanyag szálolvasztásos 3D nyomtató

Belépő szint bárhol

Ár: $
Fenntartási költség: $

Az Ultimaker 2 Go a legjobb választás a kisméretű 3D nyomtatók között, amely a hordozhatóságot figyelembe véve lett tervezve: kiegészítő csomagolásával hátizsákként könnyedén mozgatható a mindössze 6 kg-ot nyomó gép.

Központi intézményeknek ajánljuk, ahol nagy szerepet kapnak a bemutatók és az ismeretterjesztés

Makerbot Mini+ hordozható, műanyag szálolvasztásos 3D nyomtató

Makerbot Mini+ hordozható, műanyag szálolvasztásos 3D nyomtató

Belépő szint bárhol

Ár: $
Fenntartási költség: $

Megbízható teljesítményt, könnyű karbantarthatóságot és egyszerű hordozhatóságot kapunk a MakerBot Mini+-tól. Nem jelent gondot a szállítása akár előadásról, előadásra, szakkörről, szakkörre és tanteremből, tanterembe. Cserélhető Smart Extruder+ okosnyomtatófeje pedig minden helyzetben biztosítja a folyamatos működést.

Központi intézményeknek ajánljuk, ahol nagy szerepet kapnak a bemutatók és az ismeretterjesztés

Haladó szint:

Ultimaker 3 kétfejes, műanyag szálolvasztásos 3D nyomtató

Ultimaker 3 kétfejes, műanyag szálolvasztásos 3D nyomtató

Haladó szint 
Ár: $$$
Fenntartási költség: $


Az Ultimaker 3 a legmegbízhatóbb kétfejes 3D nyomtató a piacon, amely a piacvezető ipari gépek műszaki megoldásait vette át. Rendkívül összetett, akár bennszülött alkatrészeket tartalmazó tárgyak nyomtatható vele vízoldható támaszokkal vagy két színnel.

Gimnáziumoknak és központi intézményeknek ajánljuk.

Makerbot Replicator+ műanyag szálolvasztásos 3D nyomtató okos nyomtatófejjel

Makerbot Replicator+ műanyag szálolvasztásos 3D nyomtató okos nyomtatófejjel

Haladó szint 
Ár: $$
Fenntartási költség: $


Nagy nyomtatási térfogat, gyors és felhasználóbarát működés, cserélhető SmartExtruder+ okos nyomtatófej, alacsony zajszint és erős mechanika jellemzi a piacvezető Makerbot legújabb gépét.

Általános iskoláknak, gimnáziumoknak és központi intézményeknek is ajánljuk.

Form 2 nagyfelbontású, sztereolitográfiás 3D nyomtató

Form 2 nagyfelbontású, sztereolitográfiás 3D nyomtató

Haladó szint 
Ár: $$$
Fenntartási költség: $$


A Form 2 3D nyomtatónak köszönhetően széles körben elérhetővé vált a nagyfelbontású, precíz (akár 25 mikron méretű részletek) és funkcionális 3D nyomtatás. A Form 2  különleges, adott alkalmazási területre fejlesztett, funcionális műgyantákkal is működik: flexibilis, ellenálló, tartós, hőtűrő, dentál és kiégethető, ezáltal műszaki, művészeti, ékszerészeti és fogászati területen is rendkívül széles körben bevethető

Gimnáziumoknak és központi intézményeknek ajánljuk.

3D szkennerek:

Sense kézi 3D szkenner

Sense kézi 3D szkenner

Belépő szint
Ár: $
Fenntartási költség: –


A Sense 3D szkenner világszerte az egyik legnépszerűbb kézi 3D szkenner. Iskolai, művészeti és otthoni felhasználásra is ajánljuk. Mi elsőként emberek és nagyobb tárgyak 1-2 mm-es pontosságú szkenneléséhez használjuk szobrászati feladatok, online termékgalériák vagy 3D látványtervi projektekhez.

Általános iskoláknak és gimnáziumoknak ajánljuk.

Matter and Form asztali tárgyszkenner

Matter and Form asztali tárgyszkenner

Belépő szint 
Ár: $
Fenntartási költség: –


Asztali 3D tárgyszkenner kisebb méretű tárgyak (max 3 kg, max. 25 cm) gyors és egyszerű 3D szkenneléséhez.

Általános iskoláknak, gimnáziumoknak ajánljuk.

HP Pro S2 / DAVIS SLS-2 telepített 3D szkenner

HP Pro S2 / DAVIS SLS-2 telepített 3D szkenner

Haladó szint 
Ár: $$$
Fenntartási költség: –


A Hp által nemrég felvásárolt DAVID SLS-2 egy mobilis, nagyfelbontású 3D szkenner, amivel egyszerűen több oldalról be lehet szkennelni tárgyakat. A moduláris hardver lehetővé teszi, hogy rugalmasan alakítsuk a szkennert bármilyen méretű objektumhoz – legyen az akár egy pénzérme vagy egy kanapé.

Gimnáziumoknak és központi intézményeknek ajánljuk.