3D Akadémia | 3D nyomtatás tanfolyam élmények
Beszámoló egy átlagos 3D nyomtatás bevezető tanfolyam élményeiről, amely során a legelterjedtebb 3D nyomtatók és 3D szkennerek is kipróbálásra kerültek.
3d nyomtatás, 3d nyomtató, tanfolyam, kurzus, workshop, hvg, oktatás
5484374
post-template-default,single,single-post,postid-5484374,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Blog

Így 3D nyomtatnak nálunk, pedig nem is mérnökök!

3D nyomtatás workshopon járt az októberben első szülinapját ünneplő 3D Akadémián a HVG csapata

Magyarország legnagyobb csokoládégyárát Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester alapította 1868-ban Pesten, az Ősz (ma Szentkirályi) utca 8-ban. Azóta sok minden változott, a gyár elköltözött, az épületből irodaház lett, és csoki helyett már műanyagot olvasztanak a bentlakó gépek. Az ipari fejlesztés, amiben Stühmer is jeleskedett, ma sem áll távol az épülettől, ahol egészen nagy a 3D technológiákkal foglalkozó cégek egy házszámra eső aránya. Itt üzemel ugyanis a FreeDee Printing Solutions, a Leopoly és a 3D Akadémia is, amelynek kezdő 3D nyomtatás workshopján a HVG csapatának is volt alkalma részt venni.

akademia-es-targyak2

A terembe lépve high-tech berendezések látványa és halk zümmögéssel keveredő R2D2 csipogás fogadja a látogatóinkat. Összesen 15 db 3D nyomtató tárul a szemek elé a magyar fejlesztésű CraftBot gépektől az amerikai MakerBot Replicator modellekig, amelyekből néhány éppen a FreeDee Printing megrendelésein dolgozik. A 3D Akadémia Magyarország első és kifejezetten 3D technológiákra specializált oktatóterme, amely tavaly októberben azzal a céllal nyílt, hogy hírét vigye és egyszerű belépést biztosítson minden érdeklődőknek a 3D tárgyalkotás világába. Nem történik a vendégekkel sem más, öket is beszippantotta a 3D nyomtatás, és gyártottak kulcstartókat, giroszkópikus gyűrűt, sőt, saját maguk replikáit is. Év elején a MakerBot a tanteremben! pályázat iskoláit is hasonló workshopokon láttuk vendégül.

3d-nyomtato-reszeinek-bemutatasa

A 3D Akadémián általában 3 fő tanít felváltva, akik mind évek óta dolgoznak a 3D technológiák eszközeivel: Szabó Péter, Dezső Renáta és Kárpáti Bence. A HVG csapatának Bencéhez volt szerencséje, aki a FreeDee Printingnél töltött évek alatt tanulta ki a 3D csínját-bínját, és szerintünk a csapat talán legügyesebb szkennelőjének számít. Egy kis 3D történelem után bemutatta a legelterjedtebb 3D nyomtatási technológiákat és jellemző felhasználási területeiket, amelyekre a színes tárgyakkal teli asztalon mind-mind találtunk kész példát is. A színpompás káosz, ami minden látogatónk elé tárul, avatatlan szemnek talán azt sugallaná, hogy rengeteg, haszontalan bóvlival találkozik, pedig egyáltalán nem erről van szó. A tematikák szerint rendezett modellek között az autóipartól az orvostudományon és a divatiparon át a leghétköznapibb lakberendezési tárgyakig vannak itt bemutató darabok. Nem véletlen jósolják a 3D nyomtatást a jövő egyik meghatározó gyártástechnológiájának. Azonban az Akadémián és egyre több iparági szereplő mérnökeinek az asztalán a jövő már ott van.

3d-nyomtatas2

A 3D Akadémián FDM technológiájú gépeket próbálhatunk ki, azaz olyan 3D nyomtatókat, amelyek tekercselt, hőre lágyuló műanyagszálakat (ún. filament) olvasztanak meg és abból építik fel 0,1 mm vastag rétegről rétegre a kívánt modelleket. Ez a 3D nyomtatási módszer a legmegfizethetőbb jelenleg: már akár bruttó 400 000 Forintért lehet egy ilyen kompakt, plug-n-play printerünk. Ezért is valószínű, hogyha valaha eljut a technológia a háztartásokba, akkor ilyen gépeink lesznek nekünk is otthon.

Bence elmondta, hogy a tárgyak nyomtatásához minden esetben egy 3D modellre van szükség, sajnos fotó vagy rajz alapján nem tudnak dolgozni a gépek. Ilyen kéréssel pedig elég sokan keresték már fel a csapatunkat és van is néhány online alkalmazás, amely segítségével, ha nem is egy körbejárható modellt, de domborművet generálhatunk fényképeink alapján.

fenykep-dombormuvezve

A narancs-fehér, hvg logózott kulcstartókat a FreeDee csapata tervezte, míg a giroszkópikus gyűrű egy letöltött 3D modellből lett átalakítva. Az ingyen elérhető és nyomtatható 3D modellek nagy számát jól illusztrálja, hogy az egyik legnépszerűbb 3D közösségi oldalon, a Thingiverse.comon csak a gyűrűkre keresve is több mint 16 000 tervből válogathatunk. Természetesen az igazán kreatív út a 3D tervezés, viszont annak elsajátítására egyetlen délután alatt nem sok ember lenne képes. Azoknak, akik szeretnének elsajátítani ezt a szakmát, a hosszabb, 3-8 alkalmas 3D modellező kurzusokat ajánljuk.

A HVG munkatársai a harmadik, 3D modellek létrehozására alkalmas, hasonlóan izgalmas módszert, a 3D szkennelést próbálták ki. Néhányan elhozták a gyereküket is, akik legalább annyira élvezték a 2-3 órás programot, mint a felnőttek, és elsőként kerültek a 3D szkenner ’górcsöve’ alá. A nagyinak bekeretezett fotó helyett egy MiniMe szobor róluk pont jó meglepetés lesz.

3d-szkenneles2

Persze, nem ez a szkennerek elsődleges felhasználási területe. Az iparban főképp mérésekre, minőségellenőrzésre és reverse engineering feladatokra alkalmazzák a magas precizitású eszközöket. A kipróbált Sense kézi 3D szkenner inkább testre szabott tárgyak készítésére, 3D galériák létrehozására vagy művészeti projektek megvalósítására alkalmat. Képzeljük el például, hogy a lábfejünk szkennelt modellje alapján gyártják le számunkra a legtökéletesebb cipőt, amelyet valaha a lábunk láthatott. Kinek ne kellene egy szemüveg, ami pont az ő orrnyergére passzol?

3d-szkennelt-labnyom

Egy szó mint száz, nagyon érdekes volt a délután és bízunk benne, hogy rengeteg értékes, új ismerettel gazdagodtak, amit néhány printelt tárggyal, extra kulcstartókkal és mini szoborral felszerelve a szerkesztőségben is továbbadhat a csapat. Várunk mindenkit egyedül vagy csoportosan, akit érdekel a technológia, szívesen megtanulnának egy új alkotómódszert és szeretnének kicsit bekukkantani a következő pár év színfalai mögé.