3D Akadémia | 3D nyomtatás a KADA héten
A Kecskeméti Katona József Gimnáziumban először debütált nyilvánosan is a KADA hét során a MakerBot Replicator 2 nyomtató.
Kecskemét, katona józsef gimnázium, középiskola, 3d nyomtatás, nyomtatott díj, iskolai jutalmazás, 3d nyomtatás bemutató
5483447
post-template-default,single,single-post,postid-5483447,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Blog

A Kecskeméti Katona József Gimnázium TárSAsoKK műhelye a KADA héten

Széles a mosolyunk és ez még csak a kezdet: látjuk megvalósulni a díjazott iskolákban a pályázatukban leírt ötleteket. Amíg mi múlt héten a Szakmák Éjszakáját a BGSZC Katona József Szakközépiskolájában töltöttük, addig a Kecskeméti Katona József Gimnáziumában is először debütált nyilvánosan is a KADA hét során a MakerBot Replicator 2 nyomtató. Többek között egyedi vándordíjat is nyomtatott!

A Kecskeméti Katona József Gimnáziumban jelenleg 730 tanuló tanul, hat- és négyévfolyamos gimnáziumban, és 56 pedagógus végzi kiemelkedő nevelő-oktató munkáját. A tantestület elkötelezett, tehetséges pedagógusokból áll, akik között számos kitüntettet, szakmailag elismert nevelő is megtalálható. Többen közülük sikeresen végeztek el 30-60 órás akkreditált pedagógus-továbbképzést tehetséggondozás témakörben, rendszeres résztvevői a tehetséggondozással kapcsolatos szakmai konferenciáknak, tanácskozásoknak. Hab az iskolai 3D nyomtatás tortáján, hogy ehhez kapcsolódóan tervezik 3D szakmai nap megszervezését is, amit már most nagyon várunk.
A korszerű, magas színvonalú oktatásnak, innovatív módszerek alkalmazásának köszönhetően a végzősök közel 100 %-a jelentkezik a felsőoktatásba, és közülük 92-95 % bekerül a választott jó nevű egyetemekre. Így évente átlagosan 130 katonás diák indul el az értelmiségi pályák felé. Talán az új eszköz megismerésének köszönhetően egyre többen tanulnak majd STEM irányokba tovább.

12983270_279042509093705_7735548400717662458_o

Már a pályázatban is megemlítették az iskola TárSAsoKK műhelyét, amely a leadott anyag szerint egyedi, demonstrációs méretű társasjátékokat tervez késízteni az új MakerBot Replicatoor 2 3D nyomtatójukkal. A játékos jelmondatú (Kinevel a matton?) társasjáték szakkör meghívást kapott a Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskolától, hogy kivegyék ők is a részüket a „Kada” hétből, ami abban nyilvánult meg, hogy játékosan tanultak és elmondásuk szerint sikeresen debütált az iskola pályázaton nyert kincse ( nekik csak dráááágassszág), a 3D-s nyomtató.

A Diák vs Diri élő malom játék vándordíját (egy KADA-s gyűrűt) is a helyszínen nyomtatták ki a győztesnek! Többen tervezték a nyomtatást az iskola identitásának, összetartozásnak és a jutalmazási rendszer szélesítésének (kabalák, jelvények, díjak) eszközeként is bevetni és erre a KADA-s giroszkópikus gyűrű az első velünk is megosztott remek példa. Gratulálunk a győztesnek!

 

12984016_279042772427012_1918122881526381150_o

A képeken fel véltünk fedezni többek között egy Sierpiński-háromszöget és egyik kedvenc modellünket, az egyben 3D nyomtatható, működő emelőt. Kapva az alkalmon, átismételtük a tananyagot, hogy a Sierpiński-háromszög  egy fraktál, amely úgy áll elő, hogy egy szabályos háromszögből elhagyjuk az oldalfelező pontok összekötésével nyert belső háromszöget, majd az így maradt három háromszögre újra és újra alkalmazzuk ugyanezt az eljárást. A fraktál nyomtatása remek példája annak, hogy sok elvont fogalom és teória érthetőbben bemutatható a 3D nyomtatás segítségével. Nemcsak fogalmilag távoli dolgok, de fizikailag messzi helyek, épületek, műtárgyak is nyomtathatók. A létrehozott modelleket pedig nem kell féltve őrizni a gyermekek elől, mivel olcsón reprodukálhatók, ezzel többsávos utat nyitva a tapasztalati tanulásnak.

13047817_279042759093680_1807975812416297548_o

Kiváncsian figyeljük, ahogy egyszerre több szálon bontakozik ki az a számtalan egyedi felhasználási terület, amely egy oktatási intézményen belül előfordulhat, a diákok szórakoztatásától vagy a műanyagalkatrészek pótlásától kezdve a robotikai szakversenyeken át új társasjátékok közös feltalálásáig. Bízunk benne, hogy napról napra egyre több értéket fog teremteni és képviselni az additív gyártástechnológia elérhetősége a partner iskolákban és hétről hétre megoszthatunk egymással újabb tapasztalatokat, nyomtatásokat és történeteket.