Blog

5 indok amiért érdemes 3d modellezni

5 ok, amiért érdemes megtanulni 3D modellezni!

Igen, itt az ideje, hogy elsajátíts egy új készséget, méghozzá nem mást, mint a 3D modellezést. Miért éppen a 3D tervezés kerüljön a listád elejére? Nos azért, mert bármi más szerepel is a listádon ezután, legyen az a kalligráfia,  kertészkedés vagy barkácsolás, a 3D modellezésnek  szinte minden területen hasznát veheted és bármilyen hobbival kombinálva új megoldásokra lelhetsz majd. Akár autodidakta típus vagy, akár kezdeti lökésnek a 3D modellezés tanfolyamokat preferálod, mindkét esetben sok forrást és opciót találhatsz.

 

  1. Bárhova nézel, 3D terem

A 3D modellező és CGI szoftverek fejlődésének köszönhetően ma már olyan színvonalú 3D termékvizualizációk hozhatók létre digitálisan, amelyeket szemlélve egyáltalán nem lehetünk többé biztosak, hogy amit látunk, az valóban egy létező termék vagy csak egy render. Az IKEA weboldalán vagy katalógusában fellelhető szobák és bútorok 3D modellek. Az a gyönyörű autó a TV spotban 3D modell. A legújabb trendi sportcipő a neten 3D modell. Egyre nehezebb megmondani egy videó vagy kép alapján, mi a valós és mi a digitális. Legalább annyira, mint kitalálni, hogy ezen a híressé vált asztalon melyik tárgy van valóban ott.

 

karaktermodellezés-és-ikea-3d-vizualizacio

 

A háromdimenziós videójátékok természetesek minden 30 év alatti számára. Ugyanez a technológia pedig már az építészettől, az egészségügyön át a honvédelemig szinte minden iparágban megtalálta a módját, hogy olcsóbb, hatékonyabb, jobb és innovatívabb megoldásokat adjon létező problémákra. Így, azonkívül, hogy talán a te munkaadód is hálával tartozik majd neked, egy sor új lehetőség nyílik meg előtted.

 

  1. Ez lehet a második szakmád

Nem véletlen, hogyha ennyi helyen alkalmazzák, akkor épp ennyi helyen fizetnek is a 3D modellezők szaktudásáért. Egy 3D tervező program ismerete szakmát és technikai szakértelmet jelent, amellyel olyan változatos szakterületeken lehet elhelyezkedni és karriert építeni, mint például az építészet, belsőépítészet, alkatrészgyártás, terméktervezés, média vagy a filmipar. Ezzel az új, hasznos készséggel hobbi szinten is izgalmas foglalkozni, de még érdekesebb kihívás, hogy akár valódi bevételforrásod is származhat belőle főállásban vagy projekt alapon mellékállásban. Két lábbal állni a földön pedig nem képletesen és képletesen is okos döntés.

 

3d-modellezes-kulonbozó-iparágakban

 

Miket lehet készíteni 3D-ben, amiért valaki fizetne is neked, hogy megrajzold? Például a következőket:

  • építészeti, belsőépítészeti 3D modellek és vizualizációk
  • digitális szobrászat
  • funkcionális prototípusok
  • divatkiegészítők
  • illusztrációk
  • 3D karaktermodellezés
  • információ design, könnyen emészthető, szórakoztató adatmegjelenítés
  • termék- és formatervezés
  • animáció
  • játék design
  • speciális effektek, vizualizációk, CGI

 

  1. Hétköznapi könnyebbségek: Isten véled, bútortologatás!

 

beka-meme-koltozkodes

 

A legtöbb embernek a beköltözés és a lakberendezés egy stresszes és több körben is izzasztó „szórakozás”. Legtöbbször ez a „móka” magába fogalja az alaprajzok papírra vázolását, átrajzolását, átfirkálását, vastag filccel átrajzolását majd széttépését és alternatív összeragasztását. Nem a legegyszerűbb két dimenzióban elhelyezni a bútorainkat jövendőbeli otthonunkban és általában nem is adják az elképzelt hangulatot, amikor végül a helyükre kerülnek. Mi lenne, ha az újabb és újabb egésznapos torna helyett, amikor az opcióidat próbálgatod, képes lennél háromdimenzióban pontos méretekkel felvázolni a bútoraid és a szobát, majd ebben a térben kattintásokkal addig tologatni a tárgyakat, amíg megfelelnek az elképzeléseidnek? Valószínűleg a segédkező társak is hálásak lennének ezért. Ráadásul ebben a vizuális térben a színekkel is addig játszhatsz, amíg megtalálod a legszimpatikusabb kombinációt, hogy önbizalommal telve indulhass a festékboltba.

 

  1. Legyél Te is feltaláló!

Hányszor érezted azt, hogy van egy jó ötleted és léptél tovább, mert nem volt a kezedben eszköz a tesztelésére? 3D modellezéssel egyszerűen és költségek nélkül (leszámítva az idődet) vizualizálhatod az elképzeléseid és tesztelheted a népszerűségét.

 


Nem kell rögtön önjáró robotokra vagy egy teleport kapura gondolni, bár nem szeretnénk határokat szabni a fantáziádnak. Visszatérve például a felsorolt hobbikra, egyedi öntözőrendszert, palánta tartókat és kerti eszközöket tervezhetsz, szavakból alkothatsz szobrokat vagy összeállíthatsz egy különleges polcrendszert. A programnak köszönhetően a tervezett bútor elemeit méretpontosan ismerni fogod, mielőtt véletlen fogpiszkálót csinálsz a beszerzett faanyagból, ha el nem… rontod.

 

  1. Lepj meg bárkit bármikor valami igazán személyessel!

Ismét elfelejtettél egy jeles napot? Jujj, de kínos! Vagy mégsem? Egy 3D modellező bármikor kivágja magát egy ilyen helyzetből! Azonkívül, hogy tervezhetsz egy virtuális tortát, ami szivárvány-unikornis alakú hátán az ünnepelttel és a szarvából lövelli a jó kívánságokat, hasznos és egyedi tárgyakat is létrehozhatsz. Például a kedvenc állatot vagy egy közös poént 3D-ben kombinálni egy telefontokkal, bortartóval, sörnyitóval vagy egy ékszerrel mindig nyerő ötlet. A legjobb pedig, hogy feltalálói vagy ajándékötleteknek a pontos mása ma már néhány órán belül a kezedbe is vehető, hiszen:

 

+1 3D nyomtatás: próba cseresznye

Tudod, hogy mi az a dolog, ami elengedhetetlen a 3D nyomtatáshoz? Hát egy 3D modell! A 3D nyomtatás, ami már végig söpört a gyártóiparon és most épp az iskolákban szédíti meg a felnövekvő nemzedéket, szinte teljes mértékben a 3D modellező szoftverekre támaszkodik, hogy nyomtatni való 3D tervfájlokkal lássák el a gépeket. Hála az elérhető árú, asztali 3D nyomtatóknak nagy valószínűséggel találni fogsz a közeledben valakit, aki kinyomtatja neked is a terveidet. Így bármi, amit 3D modellezel, akár másnapra a kezedben is lehet, és kipróbálhatod, átadhatod, eladhatod vagy megtarthatod, ahogy a célod kívánja.

 

3d-nyomtatás

 

Szóval ne nézz tovább tétovázva videójátekokat vagy animációs filmeket a monitoron, hanem kezdd el felfedezni, hogyan használhatnád fel a 3D technológiákat a saját ötleteidhez! Ha az elképzelésed magában foglalja a 3D nyomtatást, akkor javasoljuk, hogy olyan helyen tanulj modellezni, ahol ezt a gyártástechnológiát is jól ismerik. A 3D nyomtatókkal és szkennerekkel bőségesen felszerelt 3D Akadémián éppen most indul ilyen tanfolyam.