Blog

3D nyomtató labor nyílt a Németh Pál Kollégiumban

Kovács Győző informatikus nevét viseli az a 3D nyomtató labor, amelyet a Németh Pál Kollégiumban avattak fel február 27-én. A Németh Pál Kollégium (korábban Horváth Boldizsár Kollégium) egyike azon oktatási intézményeknek, akik 2016 év elején a Freedee ‘MakerBot a tanteremben!’ pályázatán megnyerték az első 3D nyomtatójukat. Azóta kitartó munkájuknak köszönhetően további gépekkel gyarapodott az iskola 3D eszköztára és a megnyíló labor a jövőben is elsősorban oktatási célokat szolgál majd.

Így néz ki a Szent Márton-kút kicsinyített mása 3D-ben kinyomtatva. Emellett számos más tárgyat is kinyomtattak már MakerBot Replicator 2 nyomtatójukkal három dimenzióban. Például a WM-23-at, a Weiss Manfréd Repülőgép- és Motorgyár együléses vadászbombázó-gépét is! Prófusz György, aki a pályázatot is benyújtotta és azóta is dolgozik a kollégium kiválóságáért a területen, hozta létre azt a Virtuális Múzeumot még 2010-ben, amelyet azóta a diákok szerkesztenek, és amely tavaly végre kiléphetett a digitális világból a kézzelfogható valóságba. A Virt-emu célja Szombathely, Vas megye és hazánk műszaki, történelmi értékeinek, valamint a magyar alkotók kreativitásának bemutatása és közös felfedezése a tanulókkal.

 

Prófusz György – nevelőtanár, Németh Pál Kollégium
„413 intézmény közül 11 intézményt tartottak érdemesnek arra, hogy elnyerjék a 3D-s nyomtatót. Kollégiumként, és erre nagyon büszkék vagyunk, az országban egyedül mi kaptuk meg ezt a készüléket.”

 

A  szombathelyi tankerület közreműködésével 3D laborrá nőtte ki magát a térbeli nyomtatás lehetősége a kollégiumban. A január végére elkészült labor Kovács Győző nevét vette fel, aki sokat tett az informatikai kultúra terjesztéséért. A névadó ünnepségen a résztvevők megismerkedhettek a névadó életével és munkásságával is.

„Első mérnöki munkája látható Győzőnek és Molnár Imrének, a 15Kw-os tápegység és annak vezérlőpanelje.”

 

A labor elsősorban oktatási céllal készült, hogy a fiatalabb generáció már az iskolában megismerkedhessen a legkorszerűbb technológiákkal. A MakerBot Replicator 2 mellett immár még egy 3D nyomtató, a magyar fejlesztésű CraftBot 2 teljesít szolgálatot, valamint egy asztali 3D tárgyszkennerrel is gyarapodott a labor.

Puskás Tivadar – polgármester
„Az ifjúság a jövő, és hogy ha az oktatásunk jó, szuperjó, akkor szuperjó lesz a jövőnk is. Ebben bízunk, és ezért különösen nagy öröm számunkra, hogy az informatikai laboratórium, ez a 3D-s labor az országban megnyílt itt, ebben a Németh Pál kollégiumban.”

 

Az oktatás mellett a labor lehetőséget teremt arra is, hogy a kollégiumban hat éve működő virtuális múzeum eddig csak digitális formában elérhető tárgyait kézzel foghatóvá lehessen tenni.

 

Forrás: Szombathelyi Televízió

Képek: Friss.hu